• 0
   1. Your cart is currently empty.
  • item(s)0,00
November 8, 2019
November 8, 2019 Liza

Vijf jaar geleden werd ik gediagnosticeerd met ‘PCOS’. Na het stoppen met de pil ruim een jaar eerder, die ik toen zo’n tien jaar onafgebroken gebruikt had, werd ik maar niet ongesteld. Via de huisarts kwam ik bij de gynaecoloog terecht die op een scan duidelijk zag dat mijn eierstokken vol zaten met blaasjes of cysten. Dat zou ervoor zorgen dat er een soort overvloed aan signalen richting mijn hersenen ging, die daar zo verward van raakten dat ze maar helemaal geen ‘Go’ meer gaven voor een menstruatie. Dit is hoe ik me de uitleg herinner in ieder geval 🙂

Rainbow Tai Chi & Chi Kung - Ovary Image

Een oplossing was er niet, net zomin als een verklaring. Veel vrouwen hebben het in verschillende maten, en de enige oplossing die ze me boden was een hormoonbehandeling op het moment dat ik zwanger zou willen worden. Ik bleef met allerlei vragen zitten en vooral een teleurstelling in de ziekenhuiszorg, die me blijkbaar niet konden helpen dit probleem te verhelpen. Voor mij bestond PCOS dan ook niet, behalve als een omschrijving van de letterlijke observatie (te veel cysten op de eierstokken syndroom). Ik moest zelf op zoek naar oplossingen. Ook op die manier, kwam ik eigenlijk voor het eerst in mijn leven in aanraking met ‘alternatieve geneeswijzen’. Wat ik zo fijn vond was dat er daar echt naar me geluisterd werd en de tijd genomen om grondig mee te kijken en denken in oplossingen. Ik begon bij een mesoloog en kwam later ook bij een osteopaat. 

Het was geen volledig willekeurige zoektocht, want mijn eigen intuïtie zei al dat er misschien wel een linkje was met een blindedarmontsteking die ik op mijn twaalfde gehad had. Deze was nogal complex en genas moeizaam, en toen de osteopaat verklevingen en verkramping voelde in een groot deel van mijn rechter buikgebied, verbaasde dat me niets. Ik ga even fast forward vooruit, want vandaag ben ik 39 weken zwanger. Een wonder voor mezelf, zo zelfs dat ik ondanks mijn onmisbare dikke buik soms nog momentjes vergeet dat ik zwanger ben!

Rainbow Tai Chi & Chi Kung - Liza Lying on the Couch Baby Belly

Terugkijkend heeft deze diagnose mijn hele perceptie veranderd. Op alles. PCOS heeft mij geleid naar mijn ‘Plentiful Centre Of Solutions’! Mijn eigen centrum, Tan Tien in t Chinees, van waaruit ik nu zo goed als ik kan leef. Niet langer alleen maar vanuit mijn hoofd dat denkt in problemen, zoals het ‘Poly Cystic Ovary Syndrome’. In 2014 kwam ik in aanraking met Rainbow Tai Chi, en begon ik te studeren bij de oprichter hiervan; Tai Chi Master Choy (www.happilizationcentre.org). 

De hoeveelheid aan lessen die ik van Master Choy heb mogen ontvangen en leren is niet in dit stuk te vatten, maar elk van de lessen is een onderdeeltje geweest van mijn ‘genezing’. Zo werd ik een dag nadat ik naar Engeland verhuisde om daar als Rainbow Tai Chi leraar te studeren bij Master Choy, voor het eerst sinds 2,5 jaar ongesteld! En dat werd gevierd! Dus de volgende keer dat je menstrueert, besef de waarde en schoonheid (niet letterlijk natuurlijk) daarvan en vier eens dat je een ‘bloody mess’ bent :D. 

Rainbow Tai Chi & Chi Kung - Class Master Choy and Group doing Tai Chi

Ik leerde lief te hebben, liefde te voelen stromen door mijn hele lijf inclusief mijn eierstokken. Maar ook het bijstellen van ‘mijn’ plan en plaatje om moeder te worden. Blijkbaar was dat niet zomaar aan mij besteed. Misschien wel, maar misschien ook niet. Die onwetendheid of ‘Wu Chi’ was altijd aanwezig en ik leerde daar rust in te vinden, echt voelen dat wat het ook was, het was goed. Dit zijn helaas geen trucjes die je kunt toepassen; iedereen heeft andere lessen te leren en misschien dat het daarom voor mij ook vijf jaar geduurd heeft. 

Acht maanden geleden in een ziekenhuis in Kathmandu, hoorde ik dat ik zwanger ben. Ik was zo verbaasd! En zo zo dankbaar. De uitdagingen daarna waren er ook uiteraard, zoals zorgen loslaten om de soms ‘andere’ en uitdagende omstandigheden waar ik in zat in Nepal en India in de eerste maanden. Maar mijn beoefening van Rainbow Tai Chi is nooit gestopt. Elke dag oefen ik, pas ik de principes toe die me en ons terug brengen bij de natuurlijke weg, en ik floreer erbij. Met trots kan ik zeggen dat ik de afgelopen week, met die dikke buik, elke dag vijf uur ge-Tai Chi’t heb. En ik voel me fit, gezond en ben enorm benieuwd naar wat er nog komen gaat. 

Rainbow Tai Chi & Chi Kung - Liza practicing Tai Chi in India woods and next to River
Rainbow Tai Chi & Chi Kung - Liza practicing Tai Chi and Chi Kung next to tree

Volgend jaar wil ik Tai Chi lessen beginnen speciaal voor zwangeren. Maar ook voor ex zwangeren (recent bevallen) en vrouwen die zwanger willen worden. Omdat iedereen zo haar eigen uitdagingen heeft waar de acht Rainbow Tai Chi principes en oefeningen bij kunnen helpen. Ik heb geen idee hoe mijn leven vanaf nu gaat lopen, maar zodra het kan kom ik terug met meer info over de praktische invulling van de zwangerschaps-Tai Chi :). Mocht je interesse hebben en op de hoogte willen blijven, laat dan even je mailadres bij mij achter!

Liefs en heel veel vruchtbare Chi (energie),

Liza

Comments (2)

 1. Natalie

  Wat een prachtig stuk! En ook heel herkenbaar! Ik heb ook een blinde darm ontsteking gehad waarbij een tumor gevonden werd in mijn darmen, gelukkig is alles na onderzoek goed bevonden maar nu ik en mijn vriendin zwanger willen worden is het toch een dingetje… ik wist niet dat het invloed zou kunnen hebben om mijn eventuele zwangerschap en was verbaasd toen ik naar het ziekenhuis moest voor onderzoek. Alles lijkt goed echter blijft een zwangerschap voor ons tot op heden uit.

  Ik blijf graag op de hoogte Lies! En ik wens je alle goed, heel veel liefde en gezondheid samen met je vriend en de nee born!

  Liefs Natalie

  • Liza

   He lieve Natalie, wat een mooie reactie! Ik zie dit nu pas, sorry voor de megalate reply. En hoe mooi dat jullie een kindje willen, ik hoop dat jullie je weg erin vinden.. Heb er zoveel van geleerd en voor mij heeft de Tai Chi en samenwerking met een osteopaat dus veel gebracht. Ik blijf graag op de hoogte en als je t fijn vindt kunnen we altijd een x meeten! Dikke knuffel! Liza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish